Leegstand biedt vastgoedeigenaren legio mogelijkheden

Leegstand is vaak een last voor vastgoedeigenaren. Er liggen namelijk problemen op de loer zoals verval, vernieling, brandstichting, kraak en overlast voor de omgeving. Met waardevermindering van het pand en vertraging bij eventuele verkoop of verhuur als gevolg.

Welke oplossingen zijn er? Hoe voorkomt u als vastgoedeigenaar langdurige leegstand? En hoe houdt u uw pand kostenneutraal in de markt?

“Goed leegstandbeheer biedt allerlei oplossingen voor leegstand”, aldus Ron Ruijs en Angelo van Schaijk, beiden eigenaar van vastgoedspecialist Prevenda. “De meest laagdrempelige vorm is het aangaan van een overeenkomst met zogenaamde bruikleennemers. Zij ‘lenen’ het gebouw als tijdelijk onderkomen”, legt Ruijs uit. “Om discussie over de huurrechten te voorkomen, stellen een heldere overeenkomst op met de bruikleennemers. De opzegtermijn is slechts 28 dagen. De tijdelijke bewoners of ondernemers zorgen voor dagelijks toezicht. Door het vastgoed in gebruik te geven, blijft een gebouw geconserveerd en behoudt het zijn waarde”. In winkelcentra wordt leegstand bijvoorbeeld met succes bestreden door het tijdelijk vestigen van Pop-Up stores, hierbij profiteren de bestaande winkels mee door de aanzuigende werking ervan.

Huurinkomsten en de leegstandwet

Naast bruikleen is tijdelijke verhuur een optie. “Tijdelijke verhuur is aantrekkelijk wanneer je flexibiliteit en een korte opzegtermijn van drie maanden wilt combineren met het genereren van huurinkomsten”, verduidelijkt Van Schaijk. “Dat kan vaak op basis van de leegstandwet. Huurders kunnen dan geen aanspraak doen op uw vastgoed en genieten niet dezelfde bescherming als een huurder in een normale huursituatie.”

Langetermijnoplossingen voor leegstand

Bruikleen en verhuur bieden tijdelijke oplossingen bij leegstand. Maar bij goed leegstandbeheer komt vooral ook langetermijndenken om de hoek kijken. “Wij vinden dat leegstandbeheer neerkomt op actieve leegstandsbeperking”, aldus Van Schaijk. “Samen met vastgoedeigenaren zoeken wij daarom zoveel mogelijk naar structurele oplossingen voor leegstand: duurzaam en voor de lange termijn. Het kan dan gaan om herbestemming, herontwikkeling of verkoop. Elke oplossing heeft een eigen traject, van Pop-up stores tot herbestemmen van leegstaande kantoren tot woningen. Wij ontzorgen vastgoedeigenaren hierbij volledig. Leegstand is in onze ogen namelijk pas opgelost als de problemen van een vastgoedeigenaar de wereld uit zijn. Uw bezit is onze zorg.”

Keurmerk Leegstandbeheer

Prevenda ondersteunt eigenaren van vastgoed op elk denkbaar gebied: van bruikleen en tijdelijke verhuur tot herbestemming, herontwikkeling en verkoop. De vastgoedspecialist is uiteraard aangesloten bij het Keurmerk Leegstandbeheer.

Meer ontwikkelingen