Kan het nóg duurzamer?

Een echte blikvanger, dat is het hotel in het Amstelkwartier in Amsterdam, midden in een nieuwe stadswijk in ontwikkeling. Het hotel meet 18.500 vierkante meter, telt 22 verdiepingen, circa 300 kamers en bevat onder meer twee restaurants, een spa/wellness, een rooftopbar en een groente- en fruitkas op het dak. Niet onderscheidend genoeg? Dit wel: project Hotel Amstelkwartier moet bovendien het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel in Europa worden. In alle opzichten heel duurzaam.

Opdrachtgever van het project is Amstelside BV; een groep investeerders met Xander Bueno de Mesquita als belangrijke aandeelhouder en conceptbeheerder. Eerder zei hij over het hotel: “Wij gaan in al onze beslissingen uit van het concept Treating Life Well: het bedenken, delen en uitvoeren van alle processen om het gebouw te realiseren en het hotelconcept te exploiteren doen we met respect voor het leven zelf.”

Duurzaam op alle vlakken

Stefan Meegdes is manager Techniek en Innovatie van aannemingsbedrijf J.P. van Eesteren en was vanaf het begin nauw bij de bouw betrokken. Er wordt samengewerkt met TBI-onderneming Croonwolter&dros. Meegdes vertelt dat het de ambitie van Bueno de Mesquita is om de duurzaamheid op alle vlakken door te voeren. “En dat gaat gebeuren. In het ontwerp is de circulariteit op diverse terreinen zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de voedselketen. Op het dak staat een kas waar voedsel wordt verbouwd; dat in het restaurant wordt geserveerd. Goederen en grondstoffen worden straks direct betrokken vanuit de omgeving.”

LEED Platinum

Het project is nu nog volop in de realisatiefase. Meegdes: “We gaan voor een LEED platinum-certificaat (Leadership in Energy and Environmental Design). LEED is een wereldwijd systeem om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen. Het gebouw wordt beoordeeld op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, materiaalkeuze, binnenklimaat en innovatiekracht. Dit betekent dat we ons houden aan strenge (spel)regels. We gebruiken bijvoorbeeld een economisch dashboard. Daarmee kunnen we sturen op recyclebaar materiaal. We maken minimaal twintig procent van de materiaalkolom van recyclebare grondstoffen en voor het betrekken van de grondstoffen hanteren we een actieradius van achthonderd kilometer. Ook gebruiken we geen vluchtige organische stoffen, zoals purschuim of lijm.”

Afstappen van gebaande paden

Opdrachtgever Amstelside gaf aan dat de bouwers duurzaamheid plus moesten doorvoeren. Meegdes: “Dat is ook onze ambitie. Daar waar het kan, stappen we af van de gebaande paden. In de praktijk blijkt veel meer mogelijk binnen de regels en de gestelde budgetten. De schachtsparingen, bijvoorbeeld, verdienden extra aandacht omdat er daar in een hotel door de verticale installatiestructuur veel van zijn. Daarvoor ontwikkelden we de Multi Floorbox, een compleet geprefabriceerde schachtinstallatie. De afvalstroom is minimaal en tegelijkertijd halen we veel arbeid weg van de bouwplaats. Alleen al tijdens de ruwbouwfase hebben we zestig procent minder afval geproduceerd in vergelijking met reguliere projecten van dezelfde omvang. Een andere belangrijke innovatie is het meestorten van klimaatmatten in de betonvloeren. Deze zorgen voor meer rendement op het energieverbruik en verhogen het comfortgevoel dankzij de stralingswarmte. Ze spelen daarmee een belangrijke rol in de klimaatbeheersing van het hotel. Dat gebeurt samen met een intelligente gevel. Isolerende panelen die voor de ramen schuiven, (al naar gelang de hoeveelheid zonlicht en de aanwezigheid van de hotelgast), zorgen ervoor dat er geen onnodig warmteverlies of oververhitting optreedt.”

Echte blikvanger

Voor Meegdes stond en staat voorop dat zaken in de bouwketen moeten veranderen om echte stappen te maken. “Dan moet je zaken radicaal anders doen. Binnen dit project hebben we de mogelijkheden daartoe met beide handen aangepakt. Niet alleen in ontwerp en bouw; we innoveerden ook de middelen om te kunnen bouwen. Zo maakten we een herbruikbare bouwkeet met daarin een complete elektronische installatie die plug en play is. Dat levert een energiebesparing op van zestig procent. Daarnaast ontwikkelden we een herbruikbare grijswaterunit, waarmee we ongeveer 500.000 liter water besparen. Het hotel in het Amstelkwartier zit boordevol grensverleggende innovaties. Ook in die zin is dit project een echte blikvanger.”

Meer ontwikkelingen