Start-ups zien kansen in vastgoedsector

Ook in de vastgoedsector zijn met innovatieve software en systemen grote voordelen te behalen. Vier start-ups doen hun elevator pitch op het gebied van duurzaamheid en techniek.

START UP 1

Stan de Ridder

Stan de Ridder
Wellsun

Transparante gevels die meer energie leveren dan dichte gevels met zonnepanelen en tegelijkertijd zorgen voor een ideaal binnenklimaat. Dat is waar Stan de Ridder van Wellsun wereld mee wil veroveren.

“Een dubbele gevel van glas met daarbinnen bewegende transparante zonnepanelen zorgt ervoor dat het hinderlijke, directe zonlicht wordt geweerd en met het hoogste rendement wordt omgezet in elektriciteit”, vertelt hij over de innovatieve zonnetechnologie met een slim zonvolgsysteem. “Zacht, diffuus daglicht wordt doorgelaten waardoor tot drie keer zoveel natuurlijk licht het gebouw binnenkomt en het toch koel blijft.

Dat scheelt enorm qua kunstlicht en airconditioning, waardoor het gebouw energiepositief wordt.” De Ridder verwacht vooral toepassing bij hoge gebouwen met grote glazen gevels. “Een bonus voor gemeenten als Amsterdam is dat opwarming van de stad wordt voorkomen. Ook blijft er op de gebouwen ruimte voor groene daken en waterberging.”

Impressies van Lumiduct gevel van Wellsun

/images/1003/GIF_Wellsun-(2).gif

STARTUP 2

Robert Sijtsma

Robert Sijtsma
Green3nergy

‘Iedere energiegebruiker in Nederland krijgt zijn eigen energiecentrale’. Dat is de visie van Robert Sijtsma, die met zijn bedrijf Green3nergy een slimme alles-in-een installatie ontwikkelt die de traditionale cv-ketel en meterkast vervangt.

“Door het integreren van meerdere duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en accupakketten, maken we optimaal gebruik van het duurzame energieaanbod’. “Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor het systeem en desgewenst ook het beheer. Van de nutsrekeningen blijft alleen de waterrekening over. Daarnaast is de modulaire installatie makkelijk uit te breiden voor meerdere energiegebruikers.”

Sijtsma richt zich daarmee op zowel de vastgoedmarkt als individuele huishoudens. “Samenwerking tussen verschillende sectoren is vereist om het Energieakkoord te laten slagen. Wij willen daarin graag een voortrekkersrol nemen.”


START UP 3

Dirk Huibers

Dirk Huibers
OCTO

Optimaliseren van gebouwen kan vaak zonder nieuwe meetapparatuur te plaatsen. Dat is het uitgangspunt van Dirk Huibers, co-founder van OCTO. “Wij kijken naar drie aspecten: de bezettingsgraad, comfort en gezondheid en energiegebruik”, vertelt hij.

“Door alle relevante datastromen in een gebouw te verbinden, ontstaat als het ware een dashboard voor de klant om het gebouwbeheer naar eigen inzicht te verbeteren. Aan de hand van een pasjessysteem of bewegingssensoren voor de verlichting zien we bijvoorbeeld hoeveel mensen er op een bepaalde tijd en in welke ruimte van het gebouw aanwezig waren.

Het ventilatiesysteem zegt iets over de luchtkwaliteit en de data over het energieverbruik zijn via de leverancier verkrijgbaar.” De dienstverlening is voornamelijk gericht op eigenaren of huurders van kantoren, hotels en scholen. Eind 2016 kreeg het bedrijf de Groene Baksteen van JLL, als veelbelovende start-up binnen de vastgoedmarkt.     

Impressies van software OCTO

/images/1003/GIF_OCTO.gif

START UP 4

Charles Smeets

Charles Smeets
BILDNG

Stel: je hebt een idee voor een project op een bepaalde plek of je zoekt nog een geschikte locatie daarvoor. Hoe weet je dan dat het daar succesvol zal zijn? Charles Smeets en zijn start-up BILDNG kunnen helpen.

“Wij beschikken over een groot aantal GIS datalagen die inzicht bieden in allerhande locatie-specifieke details. Demografisch, economisch, planologisch, milieutechnisch, echt alles. Deze informatie is beschikbaar via openbare bronnen, maar wordt slechts door een beperkt aantal partijen ingezet voor ontwikkelingen. Wij maken deze data toegankelijk in een handzaam instrument.”

En Smeets biedt méér: “We benutten de voorspellende waarde van deze data en bieden met econometrische analyses een toets voor het onderbuik-gevoel waarop veel partijen hun beslissingen baseren. Big data in de bouw dus. Nu werken we op basis van consultancy, maar met innovatieve klanten bouwen we aan een interface zodat ze zelf aan de slag kunnen.”

Meer ontwikkelingen