Stevige impulsen voor regio Ede

Aan de rand van het centrum van Ede komen de nieuwe woonwijk Veluwse Poort en het World Food Center. Wethouder Johan Weijland en projectdirecteur Cees van Bemmel vertellen wat er gaat gebeuren.

Johan Weijland
Wethouder Grondzaken Veluwse Poort

Veluwse Poort is een nieuwe woonwijk aan de oostkant van Ede. Voorheen stonden er kazernes en veel van die gebouwen worden momenteel getransformeerd tot woningen. “We bewaren daarmee ook een flink stuk historie”, vertelt Johan Weijland, wethouder in Ede. “In combinatie met nieuwbouw geeft dit een aparte sfeer. Ook oude, grote bomen blijven zo veel mogelijk bewaard.

Daar komt bij dat Veluwse Poort een mooie ligging heeft, aan de rand van bos en heide. Het is een bijzonder aantrekkelijk woongebied, met circa 1.200 woningen. De eerste daarvan zijn inmiddels gereed en bewoond. Fase twee is gestart en de uitwerking van fase drie is in volle gang.”

Gunstige ligging

De ligging van Veluwse Poort is gunstig: slechts een paar minuten verwijderd van het levendige centrum van Ede en het intercitystation Ede-Wageningen. Daarnaast is het met de auto een paar minuten naar de snelweg en per trein is het een uur naar Schiphol of naar Düsseldorf.

Bovendien ligt de nieuwe wijk vlakbij de Wageningen University & Research. Het World Food Center heeft daar een nauwe band mee. Op deze locatie kunnen innovatieve ondernemingen uit de foodsector zich vestigen. Een ander onderdeel van Veluwse Poort is het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek Enka, dit ligt aan de andere kant van het spoor.

Op dit terrein zullen ook woningen komen. Weijland: “Het straalt nog het industriële karakter uit van de voormalige fabriek doordat een aantal oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Deze rijksmonumentale gebouwen worden ingepast in de woonwijk. Het terrein heeft hierdoor een plezierig woonklimaat.”

Fiets experience-center

Als speciaal onderdeel van het Enka-terrein noemt Weijland De Fietser, het grootste experience-center op tweewielergebied in Europa. Zo is er bijvoorbeeld een testbaan om de nieuwste fietsen van grote Nederlandse merken te proberen. “Je kunt daar ook fietsen huren om bijvoorbeeld de Veluwe op te fietsen”, zegt Weijland. “Zo kun je er een leuk dagje uit van maken.”

Levendigheid

Weijland verwacht dat de Veluwse Poort een stevige impuls zal geven aan de levendigheid en bedrijvigheid in en rond Ede. Het gebied trekt nu al veel nieuwe bewoners, maar in de toekomst zullen er ook mensen van buitenaf op afkomen.

“We verwachten bijvoorbeeld met het World Food Center minstens 200.000 bezoekers per jaar. Bezoekers en bewoners zullen hierdoor ook gebruikmaken van faciliteiten in het centrum van Ede, dus dat zal er zeker van profiteren.”

Dit centrum wordt momenteel heringericht, in samenspraak met bewoners. Zo zijn er drie nieuwe ontwerpen voor het nu wat kale marktplein. “De inwoners kunnen daar op reageren en aan de hand daarvan wordt het definitieve ontwerp gemaakt.”

Trots

Weijland is trots op deze ontwikkelingen in zijn stad: “Ook het station wordt de komende jaren volledig vernieuwd, met onder meer een volledig houten overkapping. Het wordt geschikt gemaakt voor veel meer reizigers en is in 2020 gereed. Ook dat is positief. Het gebeurt maar zelden dat je zo’n mooie wijk mag ontwikkelen, met de ligging bij een nieuw station en aan de rand van de Veluwe.”


Impressie van het World Food Center

Cees van Bemmel
Projectdirecteur World Food Center Development B.V.

Het World Food Center wordt een centrum met internationale allure rond voedselinnovatie, kenniscreatie en interactieve voorlichting. De verwachting is dat er in 2050 negen miljard mensen op de wereld zijn. Dat betekent dat de vraag naar voedsel zo’n zestig procent hoger ligt dan in 2012.

“Het is een grote uitdaging om al die mensen voldoende gezond eten en drinken te kunnen geven”, vertelt projectdirecteur Cees Van Bemmel. “Nederland is van oudsher sterk in productie en veiligheid van voedsel. Uiteraard moet ook in landen met veel inwoners kennis en kunde komen op dat gebied.

Nederland en andere Westerse landen hebben een voortrekkersrol wat betreft bijvoorbeeld gezondheid en preventie. Het World Food Center wordt een samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Bedrijven in de voedingsindustrie willen voorlichting geven over bijvoorbeeld de productie en samenstelling van voeding. Ook daarvoor biedt het World Food Center goede mogelijkheden.”

Experience

De verwachting is dat jaarlijks zo’n 200.000 tot 300.000 mensen het centrum zullen gaan bezoeken, laat Van Bemmel weten. “We hopen hen enthousiast te kunnen maken over allerlei aspecten van eten en drinken. Dat zal op een leerzame en speelse manier gebeuren, uiteraard zonder mensen iets op te dringen. De bedoeling is dat het echt een experience gaat worden. Bij het ontwikkelen van het centrum worden we ondersteund door het Amerikaanse BRC Imagination Arts en Leisure Development Partners uit Londen die hier ervaring mee hebben.”

Het World Food Center draait om innovatie, het creëren en delen van kennis en interactieve voorlichting over alles wat met voedsel heeft te maken. Het gaat dus om zowel business-to-business als business-to-consumer activiteiten. Innovatie zal met name plaatsvinden met de Wageningen Universiteit, wat op een steenworp afstand ligt.

“Hun inbreng is van groot belang”, stelt Van Bemmel. “Niet alleen wat betreft wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding, maar ook voor acquisitie van bedrijven die willen meedoen. Deze bedrijven kunnen voor hun Research & Development terecht bij de universiteit en voor consumentenactiviteiten bij ons. We zijn dus geen concurrenten van elkaar, maar vullen elkaar juist aan.”

De ligging van het toekomstige centrum is gunstig: midden in de Food Valley rond Wageningen, dat zich ontwikkelt tot hét agrofoodcentrum van Europa. De bereikbaarheid met zowel auto als openbaar vervoer is goed, met het treinstation binnen handbereik en de A12 en A30 op enkele minuten rijden.

Trekpleister

Van Bemmel verwacht dat het World Food Center een trekpleister zal worden voor mensen die een dagje weg willen. Zij kunnen een interactieve toer doen door het hele gebied en onderweg van alles meemaken en te weten komen over voeding en de hele voedselketen. “Ook kan ik mij voorstellen dat bezoekers daarna de Veluwe bezoeken, wandelend of per fiets en daarna nog een hapje gaan eten in het centrum van Ede.”

Het World Food Center zal een internationale uitstraling krijgen, voorziet Van Bemmel. Er is al contact met landen als India en China. “Van daaruit komen vragen over samenwerking, gebruikmakend van elkaars onderzoekscentra. Zij zouden ook een foodcentrum willen zoals wij dat ontwikkelen.

Van deze landen hebben we zelfs al bezoek gehad. Zo kan een netwerk over de hele wereld ontstaan. Dat bevordert de internationale uitwisseling van kennis met andere universiteiten en instellingen. Iedereen heeft immers zijn eigen kennisspecialisatie en daar kun je onderling gebruik van maken.”

Maar ook op kleinere schaal zal het World Food Center impulsen geven. Het is bijvoorbeeld goed voor de werkgelegenheid, want er zullen uiteindelijk zo’n 1000 à 1500 mensen werken. “Daarnaast zal het studenten en ook mensen vanuit het buitenland aantrekken, die hier korte of langere tijd zullen verblijven. Bovendien Zal het ook veel nieuwe food gerelateerde bedrijven gaan trekken. Deze ontwikkeling is goed voor de hele economie van de regio Ede.”

Meer ontwikkelingen