Sportcomplex Koning Willem Alexander biedt duurzame sportomgeving

De Gemeente Haarlemmermeer heeft de bouw van een nieuw sportcomplex in Hoofddorp aangegrepen om een flinke stap op duurzaamheidsgebied te zetten. Een brede aanpak waarin aandacht is voor isolatie, zonne-energie en slim gebruik van restwarmte.

Sportcomplex Koning Willem Alexander, het voormalig Huis van de Sport, bevat onder andere verschillende zwembaden voor wedstrijden en recreatie, een grote sporthal en een turncentrum. Het complex is zo ontworpen dat het 30 procent duurzamer wordt dan de norm die in het bouwbesluit is vastgelegd. Een combinatie van duurzame technieken en materialen moet dit resultaat mogelijk maken. Zo wordt er vergaande isolatie doorgevoerd in het dak, de vloer, de gevel en de kelder. Geavanceerd polystyreenschuim zorgt bijvoorbeeld dat het grondwater geen vat krijgt op de temperatuur van het water. Eveneens wordt er gebruikgemaakt van bufferputten, die het vuilwater van douches en de overloopgoten ondergrond opvangen, zodat dit gereinigd en hergebruikt wordt. De manier waarop met afvalwater wordt omgegaan, levert niet alleen een besparing in water op, maar ook energie. Het ‘oude’ water wordt bijvoorbeeld langs nieuw, schoon douchewater geleid om het alvast op te warmen voor gebruik.

Energie-oplossingen

Van de energie die nodig is om het complex draaiende te houden, moet minimaal 10 procent in het gebouw worden opgewekt. Onder andere door het gebruik van warmtepompen. De gemeente rekent deze opbrengst buiten de zonnepanelen op het dak, die zo’n 1.800 vierkante meter zullen beslaan. Gezamenlijk zijn zij goed voor 300.000 kWh per jaar, wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse energieconsumptie van zo’n negentig huishoudens. Deze energie wordt direct gebruikt binnen het complex. Om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden, is er onder andere een uitgebreid lichtplan met led-verlichting ontwikkeld, wat volgens betrokkenen tot op heden niet gebruikelijk was voor sporthallen en zwembaden.

Meer ontwikkelingen