Inloophuis voor mensen met eetstoornis

Het Leontienhuis – opgericht door wielrenkampioene Leontien van Moorsel – bekommert zich om mensen met een eetstoornis. Nu ontvangt het Leontienhuis cliënten in een mooie verbouwde boerderij in Zevenhuizen, daarvoor zaten ze in een tijdelijk onderkomen.


Fieke Thijs
Algemeen Manager Leontienhuis

“Wij zijn een inloophuis voor mensen met een eetstoornis. Wij zijn er nadrukkelijk ook voor hun naasten, want een eetstoornis heb je niet alleen”, legt Fieke Thijs, algemeen manager van het Leontienhuis, uit. “Leontien van Moorsel heeft natuurlijk zelf een eetstoornis gehad en wil vanuit die ervaring en deskundigheid anderen helpen. Zij heeft het Leontienhuis opgezet, omdat ze op die manier meer mensen kan helpen.”

Opening

Het Leontienhuis werd afgelopen zomer feestelijk geopend door koningin Máxima. Het Leontienhuis heeft, in afwachting tot een geslaagde verbouwing van de boerderij, doorgewerkt in een tijdelijk verblijf  van de Cabin Concurrent. “We kregen bij de boerderij de beschikking over tijdelijke cabins. Nou, die was een stuk luxer ingericht dan de ruimte van de bouwvakkers, die de boerderij aan het verbouwen waren”, vertelt Thijs. “Het voordeel van de tijdelijke units is dat we op locatie konden blijven. Ik moet zeggen dat we dit echt naar eigen hand konden zetten, tegen relatief lage kosten. Door het koppelen van units konden we kleine en grote ruimtes creëren en ook een gezellige woonkamer inrichten. Wij hebben bezoekers, geen cliënten, zeggen we altijd, dus wij vinden een huiselijke en gezellige sfeer belangrijk. Daarom was het prettig dat we ook dingen aan de muur konden hangen, dat hadden we niet verwacht.” In de verbouwde boerderij loopt alles inmiddels op volle toeren. “Er is veel aanloop en we krijgen veel e-mails. De inspiratiebijeenkomsten met Leontien zijn elke maand vol met zo’n zestig man. De behoefte aan extra ondersteuning is groter dan we hadden gedacht.”

Meer ontwikkelingen