‘Drievriendenhof is hét winkelcentrum in hartje Dordrecht’

In december 2015 opende Primark haar deuren in het Dordrechtse winkelcentrum Drievriendenhof. René Vierkant was als directeur Retail Investments van Syntrus Achmea nauw betrokken bij het contracteren van de populaire kledingwinkel voor het winkelcentrum, dat bij aanvang van dat traject al een tijdje in zwaar weer verkeerde.

“Drievriendenhof is het winkelcentrum in hartje Dordrecht. Het bestaat een kleine dertig jaar, en is in die tijd al meerdere malen succesvol herontwikkeld. Sinds de crisis van 2008 was er veel tegenspoed; een aantal retailers viel om. Toen ook een grote winkel achterin het winkelcentrum, een echte trekker voor de rest, het niet redde, was dat de druppel. We moesten op zoek naar een nieuwe grote formule. Na veel overleg en samenwerking met andere winkeliers, ondernemers, bewoners, de gemeente, is het uiteindelijk gelukt om een nieuwe Primarkwinkel in Dordrecht op deze plek te realiseren. De winkel is afgelopen december opengegaan en ik kan wel zeggen dat daarmee sprake is van een nieuwe, succesvolle herontwikkeling voor Drievriendenhof.

Intensieve samenwerking

Dat had overigens best wat voeten in de aarde. De winkel moest grondig verbouwd worden – het is in omvang bijna verdubbeld – en bij omringende winkeliers en pandeigenaren was best wat weerstand, bijvoorbeeld vanwege het dichten van een dwarsverbinding. Na inspraak met betrokkenen zijn de plannen daarop aangepast. Door intensieve samenwerking met de gemeente hebben we ervoor kunnen zorgen dat ook die omwonenden nu met tevredenheid terugkijken op de veranderingen.
Die actieve rol van een gemeentebestuur is best bijzonder. Het belang van het winkelhart begint ook in andere gemeenten nu door te dringen, maar in Dordrecht is dat al een paar jaar aan de gang. Met de oude, historische binnenstad en de mooie ligging aan het water heeft het ook veel potentie mensen uit de regio te trekken. Tegelijkertijd is dat een uitdaging, met Rotterdam als grote broer in de buurt. Maar de prioriteit die het gemeentebestuur geeft aan de binnenstad, is ook voor het slagen van een project als de herontwikkeling van Drievriendenhof heel belangrijk.”

Meer ontwikkelingen