Makkelijkste weg naar duurzame woning

Energiebesparing wordt belangrijker en steeds meer mensen gaan met duurzaamheid aan de slag.

Maar wat is nu de makkelijkste weg richting een duurzame woning? De studenten van de Academie van Bouwkunst Rotterdam laten het zien op Beurs Eigen Huis.

Volop duurzame kansen

“De noodzaak om woningen te verduurzamen is groter dan ooit”, vertelt Reimar von Meding, architect bij KAW en docent op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. “Het probleem in Nederland ligt vooral in de verduurzaming van bestaande woningen. De focus ligt nu op nieuwbouw en men vergeet de bestaande bouw. Bovendien zijn er maar weinig architecten die zich richten op het renoveren en duurzaam maken van bestaande woningen. Ook consumenten zoeken nog naar de makkelijkste weg naar een duurzame woning. Terwijl zij vaak nog niet beseffen dat een lage energierekening buitengewoon interessant is”, legt Reimar uit. “Er liggen dus volop duurzame kansen voor de consument én voor de architect.”

Duurzame concepten

Om architecten en consumenten op weg te helpen in de duurzame wereld besloot Reimar actie te ondernemen. “Wij hebben het atelier: ‘Renovatie van de Grote Getallen’ opgezet. Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst zijn uitgedaagd om op een innovatieve manier bestaande woningen of projectbouw duurzamer en aantrekkelijker te maken. De focus lag op het ontwerpen van aantrekkelijke renovaties, waarmee bewoners hun duurzame woondroom kunnen realiseren. Het resultaat? Twaalf innovatieve maar realistische ontwerpen die laten zien dat het heel eenvoudig is om een woning te verduurzamen. De oplossingen variëren van kleine ingrepen per woning en aanpassingen in combinatie met groen in de wijk.”

Deskundig advies op maat

Exclusief bij Beurs Eigen Huis worden de bovengenoemde projecten geëxposeerd. Benieuwd? Kom dan van 9 tot en met 11 oktober naar de Jaarbeurs in Utrecht en vind hier veel inspiratie over (duurzaam) bouwen, verbouwen en woninginrichting. Enkele exposanten die te vinden zijn op de beurs zijn: NVT Onderhoudsgroep, Strobouw Nederland, Ecomatch, Isoschelp, Climalevel, Profel, Nieuwe Muren, Rijndorp, Ennovation, Boshuis, Vreedeveld, Pluimers en Plasmamade.

Nieuwsgierig welke exposanten nog meer op de beurs te vinden zijn? Klik hier.

Meer ontwikkelingen