“Het Tomadohuis is een iconisch pand, ik heb er geen ander woord voor. Het heeft een monumentale status en is ook vanwege de locatie, vlakbij het station in Dordrecht, interessant. Maar hoewel het qua architectuur echt heel mooi is, zag het er de afgelopen jaren niet uit zoals je zou verwachten van een dergelijk gebouw. Twee verdiepingen werden nog bewoond, de rest stond al een aantal jaren leeg en werd niet meer onderhouden. Zonde. Wij transformeren kantoorpanden veelal naar middeldure huurappartementen. Dat is in dit geval wel een uitdaging, onder meer vanwege de monumentale status. Je wilt niet aan de oorspronkelijke architectuur tornen, en niet te veel wanden toevoegen, want dan doe je de uitstraling teveel geweld aan. Daarom worden het lofts, van 25 tot 75 vierkante meter.
Locatie van een pand
Wanneer wij panden zoals het Tomadohuis krijgen aangeboden, werken we van grof naar fijn. Allereerst kijken we naar locatie. We willen graag actief zijn in de steden en we kiezen dan ook altijd voor gemeenten van honderdduizend inwoners of meer. Openbaar vervoer moet in de buurt zijn, het pand moet gelegen zijn in het centrum of met een winkelcentrum op fiets- of loopafstand, en het liefst ook met faciliteiten zoals een hogeschool. Dordrecht is bovendien echt een stad in opkomst. De Koning zei het een paar jaar geleden al: “Hoe dichterbij Dordt, hoe mooier het wordt.” De stad is zich in rap tempo aan het ontwikkelen en daar willen wij graag aan bijdragen. Daarnaast beoordelen we natuurlijk verschillende aspecten van het pand. Onze voorkeur gaat uit naar oude hoofdkantoren. Daarbij is meestal veel aandacht aan bouw en onderhoud besteed en dat zie je terug in de kwaliteit van gevels, plafonds, vloeren en liften.
In januari is de sloop, het strippen van de verdiepingen, in het Tomadohuis gestart. Op 1 mei zal het restaurant Copenhagen op de onderste verdieping al haar deuren openen. En in juni verwachten we de sleutels te kunnen overhandigen van de eerste opgeleverde appartementen.”