Typical Dutch: Design

In Uithoorn staat het bijzondere bouwwerk ‘De Hoeksteen’. De vorm van deze kerk is door de atheïst Gerrit Rietveld geïnspireerd op Openbaringen, vers 15-18: 'Het nieuwe Jeruzalem, een stad waarvan de lengte en breedte en hoogte gelijk waren’.

Rietveld ontwierp een kraakhelder witte, halve kubus die op een zonnige dag tot een complete kubus gemaakt wordt door de spiegeling in het water. Ondanks dat het bouwwerk inmiddels ietwat grijs en verweerd is, doet de architectuur niet vermoeden dat het pand afgelopen najaar Abraham zag.

Voor Nederlanders klinkt Uithoorn wellicht als ver weg van de stad. Maar voor buitenlandse toeristen is het een buitenwijk van Amsterdam. Zij zijn de doelgroep die ik wil aanspreken met mijn concept, voor hen is Nederland één grote stad. Dit is ook hoe ‘Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen’ Nederland wil promoten: als stad, aan de hand van onze belangrijkste exportproducten. 

Het toeval wil dat Gerrit Rietveld de grondlegger is van een van onze belangrijkste export producten: Dutch Design. Dat maakt 1+1=2 voor mijn concept ‘Typical Dutch: Design’. Nederland is ons museum. Deze landelijke museumroute biedt een inspirerende tentoonstelling door en over nationaal ontwerp.

Gezien de ligging nabij Schiphol, zou De Hoeksteen een goede slotlocatie zijn van deze nationale museumroute. Een samenvattende expositie vertelt hier in Uithoorn het verhaal van Dutch Design. Deze tweeledige expositie is een eerbetoon aan de gebruiksvoorwerpen (zoals ze door hun ontwerpers bedoeld zijn) en aan de designklassiekers (wat de tijd van ze gemaakt heeft).

In een traditioneel museum kun je aan het eind van je bezoek een kant en klaar aandenken aanschaffen. Maar Rietveld was niet van ‘kant en klaar’. Hij was een man van ambacht, wat hij graag overbracht aan ‘het volk’. Daarom biedt De Hoeksteen zijn bezoekers ‘een dag als Dutch Designer’. Co-creatie is hierbij het uitgangspunt. Dat betekent dat ontwerpers en bezoekers samen aan de slag gaan, met een eigen typisch Nederlands souvenir als resultaat.

De Hoeksteen wordt straks gerund door een gerenommeerd ontwerpbureau (die deze iconische plek zijn thuisbasis mag noemen). De invulling zou een combinatie moeten zijn tussen expositie van toonaangevend Dutch Design en een multidisciplinaire werkplaats, waar bezoekers en ontwerpers samen werken aan innovatief productdesign. Zo ontstaat een positieve kruisbestuiving, waarbij de ontwerpers hun voordeel doen met de input van potentiele gebruikers en de toerist profiteert van de ontwerper als leermeester.

‘Typical Dutch: Design’ is, naast het beste dat Nederlands Design te bieden heeft, ook een ervaring over het proces van design. Het inspireert en stimuleert om actief mee te denken over de maatschappelijke en esthetische betekenis van vormgeving.

Meer ontwikkelingen