Slimme verlichting van Ziut

Veel gemeenten zetten fors in op energiebesparing en duurzaamheid. Het duurzamer maken van de straatverlichting is daar een belangrijk onderdeel van. Openbare verlichting vormt een enorm energiebesparingspotentieel, ongeveer 70 % van het gemeentelijke energieverbruik gaat er aan op. Wanneer gemeenten van middernacht tot zes uur ‘s ochtends de verlichting dimmen, kan er ruim 60% van de energiekosten worden bespaard. Sommige gemeenten kiezen er voor om verlichting helemaal uit te schakelen, om energie en lichthinder te verminderen . Zij leveren daarbij echter ook in op veiligheid van de openbare ruimte. De nieuwe, slimme lantaarnpaal van Ziut, specialist in toepassingen voor de openbare ruimte, maakt het mogelijk om energie te besparen op verlichting zónder in te boeten op veiligheid.

Energiezuinige verbinding

De lantaarnpalen worden op de afstand aangestuurd door het zogenoemde LoRa-netwerk van KPN. LoRa is een revolutionaire, nieuwe netwerktechnologie die data over langere afstanden verstuurt. Via een LoRa-verbinding geef je apparaten op afstand snel en efficiënt eenvoudige opdrachten die weinig energie verbruiken, zoals aan of uit. Of dimmen, in het geval van de slimme verlichting. Dankzij LoRa kun je de verlichting ook handmatig op afstand dimmen, of de lantaarns in- of uitschakelen. De lantaarnpaal gebruikt LoRa zelf ook, om aan te geven dat hij gerepareerd moet worden. De slimme lantaarnpaal geeft heel precies aan welk onderdeel vervangen moet worden. Zo zijn storingen sneller en efficiënter op te lossen. Dat de lantaarnpalen snel en per stuk op afstand bedienbaar zijn, komt door een combinatie van technieken van KPN en Ziut. Het managementplatform van Ziut communiceert gegevens als het aantal passanten van de lantaarnpalen over het LoRa-netwerk van KPN. Daarmee zijn lantaarnpalen snel, betaalbaar, veilig en per stuk op afstand te bedienen.

Meshnetwerken

Het op afstand bedienen van lantaarnpalen is niet nieuw. Het gebeurt al via zogeheten meshnetwerken, waarbij apparatuur in de lichtmasten draadloos communiceert met de naastgelegen lichtmasten en zo een lokaal netwerk opzet. Via een gateway wordt vervolgens de data van groepen lichtmasten doorgegeven aan de server. Het nadeel hiervan is dat de prijs per lantaarnpaal relatief hoog is wanneer er weinig lantaarnpalen worden gebruikt. Bovendien is de betrouwbaarheid van meshnetwerken niet optimaal. Bij het LoRa-netwerk maakt het voor de kosten niet uit of je 1 of 1.000 lantaarnpalen bedient. Voor relatief kleine datapakketten is het LoRa-netwerk de beste oplossing. Bestaande 2G-, 3G- of 4G-netwerken zijn weer geschikter om grotere datapakketten te versturen. Wie dus bijvoorbeeld een lantaarnpaal met een camera uitrust en de beelden realtime wil kunnen doorsturen, kan beter deze vorm van Machine-to-Machine (M2M)-connectiviteit gebruiken.

Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is een ontwikkeling waarbij steeds meer objecten (machines, voertuigen maar ook mensen en dieren) verbinding maken met internet. De slimme straatverlichting past in die technologische megatrend. Zo kunnen al deze objecten met elkaar communiceren of op afstand bediend worden. Met de data die de verbonden objecten delen, worden nieuwe, slimme toepassingen mogelijk. KPN levert hier al jarenlang de bouwstenen voor: connectiviteit, slimme objecten en sensoren (samen met partners ontwikkeld) en data-oplossingen. Zo draagt KPN bij aan slimme verbindingen voor bijvoorbeeld mobiele betaalautomaten of de connectiviteit in auto’s. LoRa wordt gezien als dé nieuwe netwerktechnologie voor IoT. Deze energiezuinige, kostenefficiënte technologie waarmee kleine hoeveelheden data over zeer lange afstand verstuurd kunnen worden, brengt het Internet of Things snel in een stroomversnelling.

Sensoren

KPN werkt daarom nu hard aan het aanleggen van het LoRa-netwerk in Nederland, te beginnen met de grote steden Den Haag en Rotterdam. Eind juni moet er een landelijk dekkend netwerk zijn. De verwachting is dat er over 10 jaar talloze slimme toepassingen in ons dagelijks leven zijn die hier gebruik van maken. De ingrediënten hebben we al: een opstelpunt voor apparatuur (in dit geval de lantaarnpaal), elektriciteit en een betrouwbare netwerkverbinding. Op termijn kunnen bijvoorbeeld sensoren voor de luchtkwaliteit of geluidssensoren aan een lichtmast komen te hangen. Ook het detecteren van verkeersdrukte of voetgangersstromen is een denkbare toepassing, evenals de bewaking van dijken. De mogelijkheden zijn eindeloos. De enige beperking is onze fantasie!

KPN en het Internet of Things

Internet of Things (IoT) wordt mogelijk door drie bouwstenen: connectiviteit, smart device/sensor en datamanagement. Connectiviteit is de mogelijkheid om verbinding met te maken met internet. Dat kan draadloos via mobiele netwerken zoals 2G, 3G, 4G of LoRa of via vaste verbindingen zoals koper of glasvezel. Maar een device of sensor wordt pas echt slim wanneer er ook echt iets gebeurt met de data die hij verzamelt. Hier komt datamanagement om de hoek kijken: het opslaan, analyseren en correct interpreteren van de Big Data. Zo wordt data informatie. Die leidt weer tot nieuwe inzichten. KPN levert al jarenlang de bouwstenen voor IoT. We bieden alle mogelijke vormen van connectiviteit en kunnen, al dan niet met partners, devices en datamanagement bieden. KPN draagt graag zo bij aan de vestiging van een innovatief, open en succesvol IoT-ecosysteem in Nederland.